Home
Dating voor actieve 50-plussers
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 20 oktober 2019

Hoezo oud worden?

Hélaba 50, 60, 70 plusser en ja ook de 80+ zijn meer dan welkom!

Ben jij bang om oud te worden? Ja?
Dan kan je best naar Zweden verhuizen, Zweden staat op nummer 1 volgens de grafieken en is Hét Beloofde Land bij uitstek, voor ons senioren. België staat op de 24 plaats. Niet echt een eervolle vermelding en zeker een gegeven om over na te denken.
Maar wat maakt nu precies het verschil?

Zweden is het land van van "Gökatta".

Ik zie jouw je wenkbrauwen al fronsen. "Gökatta"? Dit is de mooie Zweedse omschrijving van: "Vroeg opstaan om naar de vogels te luisteren. Sper je beide ogen ver open en maak je neusgaten groot zodat ze jouw longen opvullen met verse, zuivere lucht. En ga of dans, op jouw blote voeten het dauw bedrupte gras door. Zo kan je de natuur dichter bij je halen en de vieze lucht met een korte, krachtige zucht langs je mond eruit te blazen. Dat ZEN gevoel hou je vast en je kan de ganse dag zonder problemen bergen verzetten."
Dit zou het straffe elixir zijn waarmee je in Zweden de derde leeftijd op je 80ste begint en je op je gemak de 100 haalt!

Nog een belangrijke rede om naar Zweden te verhuizen als 60+, is de financiële kant.
Wist je dat in Zweden de overheid een belangrijke taak op zich neemt om de langdurige zorg van hun 60+ bewoners goed te regelen.
Zo wordt de zorg volledig betaald door de staat en als extraatje wordt er veel tijd besteed aan preventie; en wordt er aangeleerd hoe de 60+ hun eigen regie en zelfstandigheid kan uitbouwen en in handen nemen..Er worden ook heel wat cursussen georganiseerd, je wordt er als het ware voorbereid op een leven na 65+ met een goede gezondheid en met aandacht voor gelukkig zijn als ouderling.

We gaan terug naar onze startvraag : ben jij bang om oud te worden?

Neen, en je wil in België blijven wonen? Dat zal voor de meesten onder ons vanzelfsprekend zijn.
En geen nood als dat Zweeds ochtendgedoe je niet bevalt, je kan met een gerust hart in België blijven!
In 2040 zal er 22% van de bevolking zestig+ zijn. Mooie vooruitzichten, toch?
Of, toch niet??
Hoe word je hier in België oud, krijg je hier ook een vorm van ondersteuning?
Laten ons eens bekijken hoe het hier in het belgiqueke verloopt vanuit mijn beleving.
Van de overheid (bij manier van spreken) krijg je een bedrag per maand toegekend afhankelijk van je loopbaan en je loon, het zo genaamde pensioengeld, dat heel uitéénlopend en erg kan verschillen van pensioengerechtigde tot pensioengerechtigde.
Waar helpt de overheid ons ouderen nog mee?
Je mag tijdens je pensioen bijklussen zonder in de problemen te komen.
Wel, je wordt aangemoedigd om een spaarpotje aan te leggen zodat je een extraatje hebt om bij je pensioengeld te leggen om wat luxueuzer te leven bv reizen of bijkomende onkosten te betalen, bv medicatie.
De overheid moedigt ons aan om te sparen tijdens "ons jong" zijn om je eigen begrafenis te betalen en je nalatingschap te regelen.
De kinderen zijn uit het huis, jij werkt minder of niet meer, dus extra tijd om van te genieten, extra tijd om geld te laten rollen.
Er worden meer appartementen gebouwd, meer assistentiehuizen, er wordt aangedrongen om kleiner en energiearm te wonen.
Er wordt veel publiciteit gemaakt om op reis te gaan, alleen, met twee of een groepsreis, een cruise, zoveel mogelijkheden. Men stelt dat dit de normale gang van zaken is voor de ouderen, het houdt je jeugdig en jong. Geen sleur meer, profiteer ervan nu je nog kunt! Het financiële wordt naar de achtergrond geschoven en desnoods ga je een kleine lening aan om mee te zijn en dit mogelijk te maken. Ga met kleinkinderen op stap, zo zorg je voor extra good time en maak je een band met de kleinkinderen om nog hechter met hen te zijn..
Sluit je aan bij clubs en verenigingen , ga sporten, zwemmen ,wandelen,fietsen liefst elektrisch.
60% van onze 65+ zijn nu veel mondiger, en meer mondigheid betekent meer macht hebben, je laat je zo maar niet meer bedonderen.
Je communiceert via gsm's laptops, tabs,..... en zo kan je contact houden met het thuisfront als je een paar maanden gaat overwinteren in een warme streek.
O, er valt toch nog zoveel te bezoeken voor het niet meer kan!
Ondertussen zijn botox, fillers allemaal best-sellers, want wie heeft en houdt er nog van een rimpelig gezicht? Alles wordt als je dat wilt, omhoog en strak getrokken. Oud worden, zo houdt de media ons voor, is er jong blijven uitzien dankzij al deze middelen.
Dit alles houdt onze economie op pijl, ja,ja onze Overheid zorgt goed voor ons!!????

En ben je toch niet zo goed te been, koop dan een bioscoop of Smart TV en kijk naar Netflix, alles is mogelijk tegenwoordig. Via internet haal je de hele wereld binnen en neem een e-reader, zo waan jij je in een bibliotheek en koop je voor een prijsje een boek dat je aangeraden werd voor een prijsje.
Word je toch ziek en kom je in het ziekenhuis terecht? Hoopt er echt niet op om eens goed uit te zieken, een operatie? maar de volgende dag moet je, willen of niet, je bed uit. Stappen, bewegen zodat je zo snel mogelijk re-integratie in de gezonde wereld.
Een heel leger van allerlei verzorgers staat klaar om je te helpen betalend of niet betalend. En neen, niet depressief of levensmoe worden, dat past niet in onze wereld van 60+ en zou onze Overheid veel te veel centen kosten.
De Overheid heeft het mooi uitgeklaard voor ons!
Neen, voorlopig geen luie zetel met dekentje voor mij. Het is niet zoals ik het me voorstelde" het oud "worden. Rust, tijd nemen, even alleen zijn, zit er voorlopig niet in, dat is weggelegd voor de 85+en dat is voor mij pas binnen 21 jaar.

Maar stel je even voor: een pilletje waarmee je relatief 100 of zelfs 110 jaar wordt?
Wel lieve mensen, binnen 5 tot 10 jaar is het er!
Echt, een Belgische CEO van een Amerikaanse onderzoeksinstelling heeft een recept ontwikkeld om 100 jaar te worden, zonder al die inspanningen om je lichaam te onderhouden.
Maar ondertussen kunnen we onze levensduur al serieus verlengen door dagelijks 16 uur te vasten en je krijgt 8 uur om te eten. Het 10 000 stappenplan is niet nodig. 20 minuten bewegen = 4800 stappen is genoeg om het groots gezondheidsvoordeel op te leveren en het is veel gemakkelijker vol te houden.

NOG EEN GOUDEN RAAD
om een risico op vroegtijdig overlijden te vermijden is EENZAAMHEID.
Er wordt een piek gemeten bij mensen die met pensioen gaan.
Sociaal contact en een doel in het leven zijn pluspunten om langer op de wereld te zijn.

Dus ik sluit mij helemaal aan bij de blog van Paulaa.
Deze site opzoeken en contacten zoeken, is super voor je gezondheid en helpt mee om een lang leven te leven.

Zo, mijn 4800 stappen, is een makkie, zijn vandaag gezet.

Lieve groeten en tot in de volgende blog, daar hoor je waarschijnlijk hoe het dagelijks vasten van 16 uur(!?) me verging.
Dikke kus,
Carlotte

 


geplaatst door Carlotte - 999 keer gelezen

beoordeeld 2.17/5 (6 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van 50plusmatch.be zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over 50plusmatch - Privacy & cookies - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Herroeping - Contact
Veilig online winkelen met BeCommerce!

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© 50plusmatch.be